dimecres, 27 de febrer del 2008

L'OpenOffice 2.3.1, disponible en català

L'OpenOffice.org és un paquet ofimàtic que conté un processador de textos (Writer), un gestor de fulls de càlcul (Calc), un editor de presentacions (Impress), un editor de bases de dades (Base), un editor de dibuixos vectorials i gràfics (Draw) i un editor de fórmules matemàtiques (Math). Aquest programari és, ara per ara, el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix. Per això recomano tothom que encara no el conega que se l'instal·le (és compatibles amb Mac, Windows i GNU/Linux) i gaudisca de la seua contrastada efectivitat (només per no haver de suportar els avisos d'error catastrofistes de Microsoft Office ja paga la pena).

Doncs bé, la novetat és que, gràcies a Softcatalà, els seus fans ja tenim disponible en català l'OpenOffice 2.3.1. Ara mateix me l'instal·lo perquè sembla que aquesta versió, a banda d'incorporar millores en el tractament de documents en múltiples llengües (si ja era bo, imagineu-vos ara!), ha implementat les seues funcions per treballar amb documents pdf. Ja us contaré!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Anna!

Doncs mira, fa uns pocs dies em vaig descarregar el paquet este. De moment només he utilitzat el processador de texts (l'equivalent al Word) i la veritat és que és bastant útil perquè té tots els avantatges del Microsoft Word però este el tenim en català. Jo l'use més que res pel corrector. Pegues: si copies i apegues un text del Word a este processador hi apareixen uns símbols estranys. No és 100% compatible. De fet, per seguretat, quan vols guardar un arxiu, l'ordinador et recomana que el guardes en format Word en comptes del format en català que havies estat utilitzant per escriure el text. Açò pot ser un poc molest quan pretens treballar diverses vegades sobre el mateix text i entres i ixes de l'arxiu. Altra pega: de moment, no conec ningú més que l'utilitze! :s Malgrat tot, em sembla una eina útil.
Salut!

anna ha dit...

Josep, quina alegria saber de tu!
Pel que fa al problema que esmentes en copiar text, suposo que et passa perquè l'OpenOffice Writer no té instal·lades les fonts que has estat utilitzant amb Word. Tingues en compte que les fonts de l'Openoffice són lliures i, tot i que les tipografies es pareixen a les de Word, no són les mateixes. De fet, este problema el tindries també si enganxares un text al Word escrit en un tipus que no tinguera instal·lat (una altra qüestió són les còpies de Microsoft de tipografies, que li ho pregunten als creadors de la família Helvetica!).
Pots solucionar aquest tipus de problemes amb Openoffice, si quan enganxes un text, vas al menú Edita>Enganxament especial>Text no formatat. Aleshores, Openoffice t'adapta et text copiat al format del document que tens obert (lletra, marges, estils, etc.).
Una abraçada!